Novosti

Obožavatelji s oduševljenjem dočekali autobiografiju "Born To Run" i CD "Chapter And Verse"!

Objavljeno:

Obožavatelji s oduševljenjem dočekali autobiografiju "Born To Run" i CD "Chapter And Verse"!

[GALLERY_87]Prvi primjerci autobiografije Brucea Springsteena "Born To Run" prevedene na hrvatski, sinoć su predstavljeni u zagrebačkom klubu Vinyl. Jučer je autobiografija slavnog glazbenika objavljena diljem svijeta pa su vjerni obožavatelji jedva dočekali priliku da nabave svoj primjerak i čuju najzanimljivije detalje.

Knjigu su predstavili: Branko Komljenović (direktor Menarta), Adriana Piteša (urednica izdanja, Profil Knjiga), Lada Furlan Zaborac (prevoditeljica), Aleksandar Dragaš (glazbeni kritičar).

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš bio je među prvima koji su pročitali i recenzirali autobiografiju:

"Neću vam prepričavati “Born To Run”, da vam ne pokvarim gušt, a ustežem se i od citiranja dijelova ove knjige.  Sami otkrijte kako je Springsteen i uz koju glazbu s radija i gramofonskih ploča sazrijevao, kako je i zašto stapao rock & roll sa soulom; zbog čega je napustio dobro plaćene svirke kao izvođač tuđih hitova da bi se posvetio nikako plaćenim koncertima s vlastitim pjesmama…kako je s prijateljima i kolegama stvarao neponovljivi E Street Band i svoja remek-djela, naučio raditi najveličanstvenije koncerte s kojima se više - ovo govorim ja, a ne on jer je Bruce preskroman u svom uspjehu - nisu mogli mjeriti ni njegovi heroji Stonesi: kako je od malog talijansko-irskog luzera s ruba New Jerseyja u konačnici postao najveći američki heroj kojeg beskrajno obožavaju i s kojim se svakodnevno poistovjećuju milijuni ljudi diljem svijeta. Njegov životni put je epski, ali na svoj način i život svakog od nas.", istaknuo je Aleksandar Dragaš, napominjući kako je ovo važna i poučna publicistika te da će svatko moći pronaći neki intiman trenutak u kojem se može poistovjetiti sa Springsteenom.

A intiman trenutak i to uživo, svakako je imala obožavateljica Sanja - na koncertu u Padovi je Springsteen odabrao baš nju da zapleše s njim na pozornici. Sanja je sinoć također požurila po svoje primjerke knjige i CD-a.

Obožavateljica Sanja koja je imala čast zaplesati sa Springsteenom na pozornici u Padovi! (photo: Vedran Metelko)

Urednica izdanja Adriana Piteša je ukratko približila koncept knjige i na koji je način Springsteen povezao knjigu i CD:

"Knjiga ima tri velika poglavlja: "Growin´Up", "Born To Run" i "Living Proof" koja su nazvana po nazivima pjesama i prate Springsteenov život od djetinjstva. Uz to mnoge su pjesme dobile posebna poglavlja."

Branko Komljenović, direktor Menarta naglasio je kako je posebnost i najveće bogatstvo ove kompilacije činjenica da je Springsteen sam birao pjesme među kojima je i još do sada 5 neobjavljenih pjesama.

Za prijevod najiščekivanije knjige godine na hrvatski, pobrinuli su se Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić. CD "Chapter And Verse" (Sony Music/Menart) objavljen je na 67. rođendan rođendan Brucea Springsteena, 23. rujna 2016.

Na promociji su među obožavateljima bili i hrvatski glazbenici Mile Kekin iz Hladnog Piva, Ivana Lulić iz Augusta

***

Album ´Chapter and Verse' uključuje 18 pjesama od kojih pet još nikada nije bilo objavljeno. Springsteen je odabrao pjesme koje reflektiraju teme i dijelove autobiografije.
Kompilacija počinje s dvije pjesme iz The Castiles, ere Springsteena tinejdžera, a završava s "Wrecking Ball" iz 2012. Pjesme prate njegovu glazbenu povijest od njegovih najranijih dana i pričaju priču koja je paralelna s onom u knjizi.
Demo snimke "Henry Boy" i "Growin' Up" nastale su 1972, prije nego je Springsteen počeo snimati 'Greetings From Asbury Park, N.J.'.
Izdanje je dostupno kao CD i ploča te uključuje rijetke fotke i stihove.

Popis pjesama
1) Baby I*
2) Can’t Judge A Book*
3) He’s Guilty (The Judge Song)*
4) The Ballad Of Jesse James*
5) Henry Boy*
6) Growin’ Up
7) 4th Of July Asbury Park (Sandy)
8) Born to Run
9) Badlands
10) The River
11) My Fathers House
12) Born In The USA
13) Brilliant Disguise
14) Living Proof
15) The Ghost of Tom Joad
16) The Rising
17) Long Time Comin’
18) Wrecking Ball
*= još neobjavljene pjesme

Galerija fotografija

 

  • O nama

    MENART je izdavačka kuća osnovana 1997. godine i od tada se uspješno razvija u jednu od najznačajnijih diskografskih kompanija u regiji.

    Kontaktirajte nas O nama
  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

  • Newsletter

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »