Posrednik i mrtvi (Gerald Seymour)

Otkrijte potresnu priču iz ratom pokošenih slavonskih kukuruzišta.

Posrednik i mrtvi
Posrednik i mrtvi
Gerald Seymour

Opis

Otkrijte potresnu priču iz ratom pokošenih slavonskih kukuruzišta! To je mjesto odakle dolazi bijes iznevjerenog povjerenja, bijes ratom poharanoga slavonskog sela koje se nakon devetnaest godina budi zajedno sa svojim mrtvima i planira osvetu koja ne priznaje zaborav, ne popušta i ne prihvaća spokoj bez odmazde. Daleko od miniranih kukuruznih polja živi Harvey Gillot, miran obiteljski čovjek, ozbiljan partner, spretan trgovac – posrednik oružjem. Čovjek koji nije održao svoje obećanje. Čovjek koji će uskoro doznati kako je to kad se prošlost vrati izravnati račune. U svojem romanu Posrednik i mrtvi Gerald Seymour – iznimno plodan autor čiji su romani vrhunski primjerci svojeg žanra – vješto upravlja s nekoliko pripovjednih linija, pletući ih u impresivnu mrežu plastičnih likova i autentičnih mjesta. Spajajući London i Zagreb, Vukovar i Portsmouth, Seymour obuhvaća širok krug različitih života te ih polako, gotovo ritmično sabire u točku konačnog oslobođenja.

Zašto ste se odlučili napisati knjigu Posrednik i mrtvi?

GS:  "Pročitao sam priču o stazi kroz polja kukuruza koja je bila jedini prolaz između srpskih linija tijekom opsade Vukovara. Iz moje perspektive kao romanopisca, učinilo mi se kako bi vrijedilo napisati priču o toj stazi, muškarcima i ženama koji su se njome služili, branili je i kupili vrijeme kako bi ostatak Hrvatske dovoljno ojačao u vojnom smislu. Također sam znao o užasima koji su se odvijali nakon pada grada i što je snašlo mnoge ranjenike iz bolnice i osoblje koje ih je njegovalo tijekom borbe za Vukovar. Isto tako, želio sam saznati iz prve ruke je li rana između dvije zajednice zacijelila ili je još uvijek otvorena. Pokušavam putovati bez predrasuda i prejudiciranja te učiti i slušati kad dođem na mjesto do mjesta gdje želim smjestiti radnju romana. Ono što sam znao je da grad i njegova priča – i sela koja su ga povezivala s ostatkom Hrvatske – zaslužuju najbolje što im mogu dati. Prije mnogo godina, prilikom pisanja The Heart of Danger, upoznao sam vukovarske izbjeglice smještene u izbjegličkim kampovima na periferiji Zagreba – Gerald Seymour petnaest je godina bio izvjestitelj za Independent Television News. Izvještavao je iz Vijetnama, Bornea, Adena, s Olimpijskih igara u Münchenu, iz Izraela i Sjeverne Irske. Od 1978. godine profesionalno se bavi pisanjem romana. Seymourov prvi roman hvaljeni je triler Harryjeva igra, čija se radnja zbiva u Belfastu. Otad je na engleskom govornom području ekranizirano čak šest Seymourovih trilera. Posrednik i mrtvi Seymourov je dvadeset sedmi roman."

Kakve ste dojmove stekli o Vukovaru?

GS:  "Sjećam se kako sam, nakon samo nekoliko sati boravka u gradu, shvatio da sam dobro odabrao. Kada sam krenuo prema Vodotornju, zastao sam u vrtu velikog dvorca u blizini Hotela Lav, promatrao devastirane domove pune korova, i shvatio sam da je Vukovar mjesto od ogromne važnosti za cijelu Europu. Osjetio sam poniznost stojeći na spomeniku muškarcima i ženama iz bolnice, stajao sam tiho u blizini i pokušavao zamisliti strahote toga mjesta na dan kada su ranjenici hladnokrvno ubijani, a tišinu su probijali samo zvukovi udaljenog traktorskog motora i krik jastreba u letu. Kasnije sam nekoliko puta prohodao put kroz polja kukuruza te saznao ponešto o selima Bogdanovci i Marincima. Upoznao sam muškarce i žene koji su branili svoje domove i poslušao njihove priče. U gradu i u selima dočekali su me s mnogo dirljive ljubaznosti i dobrote. Srdačno sam bio primljen i mnogi su ponudili svoje vrijeme kako bi mi pomogli razumjeti prošlost i sadašnjost zajednice. Duboko me dirnula sirova hrabrost vukovarskih branitelja i cijena koja je plaćena kako bi se obranile granice grada. Ne nalazim dovoljno snažne riječi za sve te muškarce i žene koji su se tamo borili."

Specifikacije

Područje triler
ISBN 978-953-7830-00-7
Izdavač Menart

Godina 2012.
Broj stranica 432
Format 154×234 mm
Uvez meki
Urednica izdanja Danijela Šašo

Cijena 79 kn

Naše Knjige

Zavirite u zanimljiv svijet glazbenika, napeti roman ili potražite zdravi recept…

  • Newsletter

  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »