Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom (David Dalton)

Autor prikazuje Dylanov neobični život tako što postupno razotkriva njegove tehnike kamuflaže.

Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom
Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom
David Dalton

Opis

“Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim bobom Dylanom” bolje će vas upoznati s jednim od najvećih živućih umjetnika današnjice – Robertom Allenom Zimmermanom, odnosno Bobom Dylanom.

David Dalton, autor bestsellera: “Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom” , upustio se u potragu za pravim Bobom Dylanom koji je bez premca kad je riječ o njegovu glazbenom utjecaju. No kao čovjek, oduvijek se ponašao poput odmetnika u bijegu, pritom stalno nastojeći zametnuti tragove i zbuniti istražitelje vrtoglavim nizom pseudonima, imitacija, legendi i očitih laži.

Autor prikazuje Dylanov neobični život tako što postupno razotkriva njegove tehnike kamuflaže. Unatoč stalnoj promijeni imidža, spiritualnim zaokretima, svojoj manipulativnoj prirodi i povremeno zbunjujućim posrtanjima između stvaranja uzvišene glazbe i hirova kojima je ugađao samome sebi, pravi Bob Dylan nikad dosad nije bio vidljiviji. Je li Robert Allen Zimmerman, sin prodavača kućanskih uređaja sa Srednjega zapada, ikada bio išta od onoga za što se izdavao? Siroče bez doma, politički prorok, rock 'n' roller, pjevač countryja, religiozni fanatik, bluegrass-sveznalica, samoproglašeni konzervator glazbene americane? Čak ni Madonna ili David Bowie ne dijele intenzitet Dylanove opsesije stalnim preoblikovanjem samoga sebe. Za njega je to ekvivalent skitničkom životu po željezničkim tračnicama ili Neal Cassadyjevoj ovisnosti o epskim putovanjima automobilom – samo se kreći, i neće te moći zarobiti u mjestu.

Povjesničar kulture David Dalton propituje sve događaje još od 1961. i legendarnoga Dylanova susreta s Woodyjem Guthriejem, koji je tada bio na samrti (u toliko lošem stanju da nije mogao komunicirati ni sa kime u trenutku kada mu je prišao mladi Dylan), do kasnije Bobove uloge voditelja radijske emisije Theme Time Radio Hour od 2006. do 2009. Iako je producent zapravo tražio glazbu, Dylan je na turneji snimao svoje govorene uvodnike, jedan po jedan.

Tijekom pola stoljeća između tih dvaju događaja, Dylan je stvorio zapanjujuće utjecajan i nerijetko vraški nepredvidiv korpus glazbe koja je doslovno promijenila svijet i lansirala Dylana do vrhunaca međunarodne slave. Na tom je putu upoznao ili radio s mnogim važnim osobama, od Andyja Warhola i Allena Ginsberga do Beatlesa, Joan Baez, Nata Hentoffa, Marianne Faithfull i Sida Viciousa. Neki od njihovih glasova čuju se u ovoj knjizi, zajedno s glasovima onih koji su samo sporadično presijecali putove s Dylanovom glazbenom karavanom. Tko je taj čovjek? pravo je vrelo pronicavih zapažanja prijatelja i kolega, koja u Daltonovim rukama poprimaju kumulativno značenje i služe kao dobri pokazatelji Dylanovih osebujnosti, motivacija i skrivenih crta osobnosti. Ostane li na pozornici dovoljno dugo, čak i kod najvještijeg iluzionista (a Dylan to svakako jest) možete zamijetiti repertoar trikova koje novi kostimi i brbljarije jednostavno ne mogu prikriti. Čak i uza sve te obmane, najveća ironija jest da Dylanova glazbena inventivnost nikada nije popustila: hvalili ga ili kudili, on nastavlja stvarati i mijenjati se.

Njegova tehnika da ostane čovjek iza maske zapravo se svodi samo na to da svatko tko je pokušao krajičkom oka uloviti ljudsko biće iza legende obično nije imao sreće. S ovom se knjigom to napokon mijenja.

DAVID DALTON najprodavaniji je autor New York Timesa, jedan od osnivača i urednika Rolling Stonea, dobitnik priznanja Columbia School of Journalism, kao i nagrade Ralph J. Gleason za rock-knjigu godine za biografiju Faithfull. Napisao je dvadeset četiri knjige, uključujući biografije Jamesa Deana, Jima Morrisona, Janis Joplin, Sida Viciousa, Rolling Stonesa i, 2010. godine, biografiju Andyja Warhola Pop, koju je kritika visoko ocijenila. Dalton je i koautor (uz Jonathana Cotta) jedine knjige koju su Beatlesi sami naručili i odobrili, Get Back, te scenarist biografskog filma o Janis Joplin koji je u pripremi. David živi s obitelji na sjeveru države New York.

Specifikacije

Područje biografija

ISBN 978-953-7830-05-2

Izdavač Menart

Godina 2013.

Broj stranica 393 stranice

Format 154x234 mm

Uvez meki

Urednik izdanja Danijela Šašo

Ilustracija za naslovnicu Željka Vuković

Cijena 159 kn

Naše Knjige

Zavirite u zanimljiv svijet glazbenika, napeti roman ili potražite zdravi recept…

  • Newsletter

  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »