Kako stoje stvari - Riccardo Staraj

Novi album

Kako stoje stvari

Novi album „Kako stoje stvari“ Riccarda Staraja i njegovog Midnight blues banda, kojeg osim vokaliste i lidera benda Riccarda Staraja čine basista Vedran Ružić, gitarist Marko Sedlak, bubnjar Edi Lazarić i truba Josip Rubinić, upravo je ugledao svjetlo da

About album

Novi album „Kako stoje stvari“ Riccarda Staraja i njegovog Midnight blues banda, kojeg osim vokaliste i lidera benda Riccarda Staraja čine basista Vedran Ružić, gitarist Marko Sedlak, bubnjar Edi Lazarić i truba Josip Rubinić, upravo je ugledao svjetlo dana!

„Kako stoje stvari“ je album na kojem se nalaze četiri nove skladbe, dok je ostalih šest snimljeno unazad nekoliko godina, no nikada nisu objavljene na niti jednom nosaču zvuka.

Dvije skladbe su na talijanskom jeziku s obzirom da je Staraju talijanski drugi jezik. Pjesma U „Stolici ljubavi“  blues je standard otpjevan na hrvatskom jeziku. To je ujedno i jedina otpjevana skladba na albumu, dok su ostale skladbe karakteristična Starajeva ekspresivna lirika na podlozi blues, blues rock i jazz glazbe.

Albumom se proteže nekoliko tematika od kojih je najčešća ona socijalna, možemo reći politički  društveno angažirana.

Otuda ovaj album i vuče svoj naslov „Kako stoje stvari“, po istoimenoj pjesmi koja jasno progovara o problemima čovječanstva od onih ekoloških, socijalnih, rasnih, klasnih, pa sve do religijskih. Na nju se nadovezuje nova stvar „Biti prvi“ u hip hop maniri, te odlična pjesma „Političari“ koja progovara o političkoj zbilji 'iz prve ruke', dakle one o našoj zemlji.

Starajev kritičan i originalan pristup umjetnosti niti na ovom albumu nije izostao. Album na neki način pomalo ublažavaju pjesme ljubavne tematike kao što su „Ponoćni blues“ i „Non sono propio io“, dok „Verso la strada“, „Blues mojih srednjih godina“  i „New York“ oslikavaju autorovu intimnu stranu. To su pjesme u kojima iskreno bez predrasuda i kočnica progovara o sebi i viđenju svijeta kroz prvo lice. Upravo je pjesma „New York“ 'putovanje unutar sebe ulicama i kvartovima Manhattana'.

Opčinjenost blues glazbom i poezijom itekako je primjetna na albumu, no i naznaka da Staraj, osim što na nastupima izvodi i mnoge blues covere velikana kao što su J.L. Hooker, Doors, Stones, Blues Brothers, Buddy Guy i Muddy Waters, pomalo prelazi i u pjevanje na standardnom hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Tracklist

 • 1.Big bang
 • 2.Biti prvi
 • 3.Verso la strada del originalita
 • 4.Blues mojih srednjih godina
 • 5.Kako stoje stvari
 • 6.U stolici ljubavi
 • 7.Non sono propio io
 • 8.New York
 • 9.Političari
 • 10.Ponoćni blues

About artist

Kvarnerski pisac i pjesnik Riccardo Staraj dobro je poznato ime iz kulturnih krugova Kvarnera. Njegov novi projekt; album Midnight man nastao je kao izbor između tridesetak pjesama koje je stvarao sa svojim Midnight blues bendom.

Publisher Menart Release date 10.01.2018.
 • Newsletter

 • Follow us

  Follow us on our social media.

This web site uses cookies and similar technologies for improved and enhanced functionality. If you continue to review the site, we will consider that you agree to this use. More information