Novosti

Rundek svima odgovara: "IMA IH"!

Objavljeno:

Nakon prepucavanja lijevih i desnih prilikom kojeg su se naveliko citirali Rundekovi stihovi iz doba Haustora, iz tvornice zvukova i stihova Rundek Cargo Trija stiže „Ima ih“ - treći službeni singl s novog i hvaljenog albuma „Mostovi“. Poruka ove pjesme toliko je snažna i moćna da nije za usputno slušanje. Ona nema epitet lagane, zabavne pjesme, ali ima energiju koju želite nanovo osjetiti nakon prvog slušanja. Ova pjesma ima poruku koja stiže ravno usred izbjegličke krize i britko niže poteze čovječanstva koji su nas doveli do toga da se bojimo, da se ne borimo i da se sramimo onog što jesmo. Rundek vjeruje da smo bolji od toga, a pjesma „Ima ih“ će vas uzdrmati ako vi tako ne mislite.

„Pjesma "Ima ih" u tri oštra poteza govori o manipulaciji, medijskom zastrašivanju i imigraciji. Njena razbuđujuća energija i opsesivni refren nadahnjuju nas da uspravno odgovorimo na izazove vremena i savjesti, jer IMA IH!“ rekao je Darko Rundek.

Nakon „Midnight Calypso“ iz listopada 2013. godine i nedavno objavljene pjesme „Don Juan“, Rundek Cargo Trio predstavlja treći po redu singl - „Ima ih“. S obzirom na tešku izjegličku krizu koja pogađa Europu, a u kojoj se svakodnevno preispituju potezi državnih čelnika i čelnika EU, kao i stavovi svakog od nas, novi singl nametnuo se sam od sebe jer nevjerojatno dobro secira tu našu zbilju. Ovu pjesmu publika na koncertima burno prepoznaje, jer odražava njena vlastita pitanja, strepnje i pobunu. Ovo nije singl za one koji vole „žmiriti“. Iako teške tematike, pjesma je nevjerojatno dinamična i izaziva trnce pri slušanju. Nastala je u Sarajevu između 7. i 9. veljače prošle godine, tijekom tonskih proba na sceni Sarajevskog ratnog teatra kao odjek protesta Rundek Cargo Trija na istovremene proteste koji su se događali u Sarajevu. 

U istom gradu nastao  je i neslužbeni video za pjesmu "Ima ih", okupivši brojne fotografe iz regije koji su se odrekli svojih autorskih prava. Fotografije prikazuju bunt i ljudsku snagu u koju nekad sumnjamo te prikazuju odgovore različitih društava na probleme sustava u kojima žive. Sarajevska udruga Art lab samoinicijativno je napravila spot na početku BIH turneje, sastavivši ga isključivo od niza crno-bijelih fotografija koje dokumentiraju razne prosvjede koji su se proteklih mjeseci događali diljem regije. Snažna pjesma tako je sada dobila i moćan video koji vrijedi pogledati dok se iščekuje izlazak službenog video spota.

Pjesma "Ima ih" u tri oštra poteza govori o manipulaciji, medijskom zastrašivanju i imigraciji. Njena razbuđujuća energija i opsesivni refren nadahnjuju nas da uspravni odgovorimo na izazove vremena i savjesti, jer IMA IH!“ – rekao je Darko Rundek.

Nakon izlaska albuma „Mostovi“ i izvrsnih kritika koje je album u kratko vrijeme „zaradio“, većini glazbenih kritičara upravo je pjesma „Ima ih" ostavila snažan dojam;

„Pjesma „Ima ih“ je, u kontekstu recentnih događanja sa svastikom na nogometnom terenu, otkazu Borisu Dežuloviću te konstantnom zveckanju oružjem jednog dijela „zaslužnika“, doslovno tlocrt situacije u Hrvatskoj. Naravno, pjesma je fantastično aranžirana i snimljena te udara poput kakve numere nekog ljutog rappera“ – Zoran Tučkar, muzika.hr

„Njegov prvi korak, očekivano je aktivistički: netko poput Rundeka, koji je čitav život bio ljevičar, istina, ne discipliniran i nekonvencionalan, teško je mogao odšutjeti bujicu današnje nepravde: najmanje jedna pjesma – zove se „Ima ih“, otvoreno je antikapitalistička, no bilo bi pogrešno pomisliti da je Rundek nakon više od trideset godina, aktivne muzičke karijere snimio jednostavnu, politički ljutitu ili protestnu „aktivističku“ ploču koja bio otvoreno pozivala na pobunu…“- Nenad Rizvanović, Globus

„Svakako, jedan od vrhunaca albuma pjesma je “Ima ih”, socijalni i politički komentar o paranoji kojom nas hrane na svim razinama, od radnog mjesta, pa sve do pitanja nacionalne sigurnosti i straha od imigranata, a zlokobna glazba koja prati tekst uživo će doslovno lediti krv u žilama.“ – Ivan Laić, ravnododna.com

Dok čekamo i službeni video spot za novi singl, donosimo vam tekst pjesme koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim…

  • Newsletter

  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »