Novosti

Bob Dylan osvojio Nobelovu nagradu za književnost!

Objavljeno:

Bob Dylan osvojio Nobelovu nagradu za književnost!

Legendarni Bob Dylan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Danas je ta vijest odmah nakon proglašenja odjeknula u medijima i na društvenim mrežama diljem svijeta.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2016/press.html

Švedska Akademija nagradila je njegov talent, inovativnost i kreativnost, odnosno nagradila ga je za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Dylan je prvi Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon 1993. godine. Tada je nagradu osvojila Toni Morrison, a prije njega su tu nagradu primili njihovi sunarodnjaci William Faulkner, Ernest Hemingway and John Steinbeck.

Nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla. Dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao "najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima".  Pod "djelom" se ne smatra nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.

 Bob Dylan je rođen 1941. u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman.

Bob Dylan se na posljednja dva albuma "Fallen Angels" (2016.) i "Shadows In The Night"  (2015.) posvetio američkim skladateljima i Sinatri.

The Night We Called It A Day

Menart je 2013. godine objavio i hrvatski prijevod biografije Boba Dylana "Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom"

  • Newsletter

  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »