Night Speaking - Vedran Ružić Trio

Vedran Ružić Trio

Night Speaking

Nakon niza godina bavljenja glazbom, sviranja bas gitare i kontrabasa u različitim jazz i pop projektima, mladi liburnijski umjetnik Vedran Ružić izdaje svoj prvi autorski album „Night Speaking“.

O albumu

Nakon niza godina bavljenja glazbom, sviranja bas gitare i kontrabasa u različitim jazz i pop projektima, mladi liburnijski umjetnik Vedran Ružić izdaje svoj prvi autorski album „Night Speaking“.

Vedran je u ovom projektu okupio vrsne muzičare, svog brata Zvjezdana Ružića, školovanog jazz pijanistu, te prepoznatljivog Tončija Grabušića na bubnjevima. Kvalitetu ovog projekta prepoznala je diskografska kuća Menart koja je izdala album.

 Vedran je u suštini samouki basist, a njegov talent je neosporan. Jedino formalno glazbeno obrazovanje stekao je 2009. godine tijekom pohađanja Jazz konzervatorija u Klagenfurtu. Kako sam kaže, to školovanje podučilo ga je dubljem istraživanju i boljem usavršavanju tehnike sviranja i samog fraziranja, iako je njegov boravak na konzervatoriju trajao samo godinu dana. Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo 3 godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu: status za najboljeg jazz basista i kontrabasista.

 Zanimljivo je da se Vedran osim glazbom bavi i slikarstvom te je trenutno student druge godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Vedran često naglašava kako nastoji istovremeno spajati glazbu i slikarstvo, pa tako potezanje kistom vidi kao improvizacijske linije jazz i blues glazbe, i obratno. Upravo se ova fuzija dviju umjetnosti može čuti, ali i vidjeti na Vedranovom albumu prvijencu.

 Nakon niza godina strpljivog skladanja melodija, 2014. godine pjesme su napokon dovršene i svrstane u jednu cjelinu u obliku albuma „Night Speaking“. Višejezični nazivi pjesama sugeriraju da su pojedine pjesme nastajale tijekom putovanja po europskim prijestolnicama kulture na kojima je Vedran crpio svoju inspiraciju.

 Na albumu se može čuti 8 autorskih pjesama, od blues do etno jazz žanra. Vedran za doprinos članova svog trija ističe:

„Tonči je sa svojom mekoćom zvuka dao divnu podlogu dok je Zvjezdan svojim improvizacijama dao jedan slobodni nivo svirke koji je odgovarao kontekstu mojih vizija.“

 Pjesme su snimljene u studiju „Highway“ Zvjezdana Ružića koji ih je također i masterizirao.

 Naslovnica albuma je slika Vedrana Ružića, akril na platnu, koja je spontano nastala u njegovom ateljeu na Voloskom te se nametnula kao odličan odabir za vizualni identitet albuma ovog trojca.

 

 

 

Popis pjesama

 • 1.Night Speaking
 • 2.Eternal Etudiant
 • 3.Adagio di Romanzo
 • 4.Focillon Blues
 • 5.TI UM JA
 • 6.Tanac z Triljun
 • 7.Zug der Farben
 • 8.Srednjoškolski trubadur

O izvođaču

Kombinacija jazza i bluesa na albumu prvijencu „Night Speaking“

Izdavač: Menart Datum izdavanja 26.03.2015.
 • Newsletter

 • Pratite nas

  Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »