Little Boy With A Big Heart - Lela Kaplowitz

Lela Kaplowitz & Friends: “Little Boy With A Big Heart - The Music of Boško Petrović”

Little Boy With A Big Heart

Na albumu sudjeluje čak 22 vrhunskih glazbenika, a tekstove pjesama za glazbu Boška Petrovića potpisuje Lela Kaplowitz.

About album

Na albumu je radilo čak 22 vrhunskih i svestranih glazbenika: Lela Kaplowitz, Elvis Stanić, Matija Dedić, Hrvoje Rupčić, Kruno Levačić, Zdenka Kovačiček, Primož Grašič, Saša Nestorović, Joe Kaplowitz, Žarko Hajdarhodžić, Zvonimir Šestak, Mladen Baraković, Šimun Matišić, Vid Jamnik, Uglješa Novaković, Elvis Penava, Davor Križić, Zlatan Došlić, Marko Lazarić, Mate Matišić, Ratko Divjak. Najvećim dijelom inspiraciju za tekstove Lela  je dobila od preslušavanja Boškovih skladbi, i to raznih verzija i aranžmana. Pokušala je osjetiti energiju kompozicije i od tuda je kretala. Znala je da je Boško imao priču iza svake svoje kompozicije. S nekima je bila i upoznata, s mnogima ne, pa je tako ponudila svoje vlastito viđenje Boškovih skladbi:

"Moram spomenuti skladbu Be-bop special. To je jedna bop skladba koju je Boško tako precizno i pametno skladao upotrebljavajući dijelove i fraze poznatih jazz skladbi koje su na jedan mudar način poslagane u novu kompoziciju Be-bop special. Tekstom sam pokušala otkriti o kojim se to skladbama radi upravo na mijestima gdje se pojavljuju i zaista se nadam da bi se BP-u svidjelo to što sam napravila. Sa skladbom Green Lobster Dream sam se malo zabavljala dok sam pisala tekst, jer sam se stavila u poziciju zelenog jastoga koji je usnio strašan san o tome kako su ga uhvatili i servirali. Zdenka se sjajno uklopila u taj duet i mislim da smo uspjele dočarati energiju skladbe."

Prvobitna ideja s kojom je ova glazbenica  krenula prije godinu i pol,  bila je odabrati jazz skladbe hrvatskih skladatelja i napraviti jednu kompilaciju tzv. hrvatskih jazz standarda.

"Nakon iznenadne Boškove smrti, koja nas je sve šokirala, a i uz činjenicu da je, i uz pomoć vrhunskih hrvatskih jazz glazbenika i poznavatelja jazz-a, bilo dosta teško pronaći dovoljan broj izvorne hrvatske jazz skladbe, dolazi prijedlog od Davora Hrvoja da se jednostavno baziram na Boškovom repertoaru. I to nije mogao biti bolji prijedlog. Kad sam krenula u istraživanje skladbi koje je Boško komponirao (preko svih albuma koje je snimio, knjiga nota koje je izdao, i svih mogućih video snimki do kojih sam mogla doći), ostala sam zapanjena bogatim opusom, raznolikošću i kvalitetom tih kompozicija. Također mije jako drago što su glazbenici koji su sudjelovali u projektu imali prilike upoznati neke Boškove kompozicije koje nisu nikad prije čuli", kaže Lela Kaplowitz koja je radila 10 mjeseci na ovom  projektu.

Naziv  “Little boy with a big heart” joj je nekako najviše odgovarao cijelom projektu:

"Vidim Boška kao dječarca s velikim srcem i ogromnom željom da podijeli svoju ljubav prema glazbi s cijelim svijetom. On je to i uspio. Na žalost više ga fizički nema među nama, ali on će vječno živjeti s nama kroz generacije i generacije upravo kroz skladbe koje je napisao. Ovaj album je moj maleni dar Bošku i svim ljubiteljima jazz glazbe koji će nadam se nastaviti uživati u velikom daru s neba, u daru pod nazivom BP."

S  Boškom se susrela nekolicinu puta, no nije ga zapravo poznavala. Počela ga je, kaže,  upoznavati tek kroz studiranje njegove glazbe, kroz brojne intervjue koje sam pročitala te kroz mnogobrojne razgovore s njegovim bliskim prijateljima i  glazbenicima s kojima je surađivao te ljude koji su ga poznavali:

"Sjećam se kad sam prvi put nastupila u BP klubu s Elvis Stanić Group davne 1999, imala sam ogromnu tremu jer sam čula iz priča drugih glazbenika kako je BP kritičan, a posebno prema vokalisticama, a uz to je sjedio na svom mjestu u klubu i budno promatrao i slušao koncert. Nakon koncerta prišla sam mu i pitala da li je sve bilo u redu. On se nasmijao i rekao "Da nije bilo u redu, ja bih ti to rekao." Dala sam mu pusu u obraz i ostatak večeri  bila najsretnija jazz pjevačica na svijetu!" 

“Green Lobster Dream” najavni je singl s albuma, a pjesmu izvode:
Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačiček u pratnji:
Saša Nestorović – tenor Sax
Joe Kaplowitz – hammond organ
Marko Lazarić – bubnjevi

Glazba: Boško Petrović
Tekst: Lela Kaplowitz

Tracklist

 • 1.With Pain I Was Born
 • 2.Little Boy With A Big Heart
 • 3.Be-Bop Special
 • 4.Davor's Moon
 • 5.Green Lobster Dream
 • 6.Sweet Song
 • 7.Music for Summer Nights
 • 8.Sigurd's Garden
 • 9.Chattin' With Chet

About artist

Lela Kaplowitz cijenjena je hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom.

Publisher Menart Release date 18.02.2012.
 • Newsletter

 • Follow us

  Follow us on our social media.

This web site uses cookies and similar technologies for improved and enhanced functionality. If you continue to review the site, we will consider that you agree to this use. More information