Novosti

Tomislav Goluban feat. Ansambl Zabok – COPER HOPER Folklorna blues magija iz Hrvatskog zagorja

Objavljeno:

Tomislav Goluban feat. Ansambl Zabok – COPER HOPER Folklorna blues magija iz Hrvatskog zagorja

Baš kao što se u bluesu isprepliću brojne legende o čarolijama, i u folklornom nasljeđu Hrvatskog zagorja zastupljene su predaje o nadnaravnim bićima i događajima.

Višegodišnja suradnja usnoharmonikaša Tomislava Golubana i Ansambla Zabok iznjedrila je zanimljiv spoj lokalne folklorne glazbe i glazbenih blues elemenata.

U stvaranju pjesme COPER HOPER, koju je miksao Dražen Završki, također je sudjelovao i Vid Kotarski svirkom na tamburama, istodobno član Golubanovog benda i Ansambla Zabok.

Video spot je snimio i montirao Martin Kotarski, a pogledajte ga na linku:

U zabilježenim predajama Hrvatskog zagorja, vještice i čarobnjaštvo datiraju u kasni srednji i novi vijek. Uglavnom su za dizanje tučonosnog nevremena i počinjenu štetu, zbog tuđe ljubomore i grabeži, kao copernice nepravedno osumnjičene lijepe djevojke, sposobne žene i vješte starice.

 

Često su optuživane i zbog nepoštene ambicije za prisvajanjem tuđe zemlje grunta i uvida seoskih ljekaruša u tzv. narodnu medicinu pretkršćanskog podrijetla, uglavnom neprihvatljivoga kršćanskom nauku.

Unatoč prestanku progona i suđenja copernica u 18. stoljeću, tragovi vjerovanja o njima prepoznatljivi su i danas – vještičje predaje poput okupljanja na proplancima i raskršćima, pranja veša na potocima, plesanja coperničkog kola, koje se još pričaju djeci, razbuktavaju maštu i domaćih umjetnika.

 

Priče o copernicama nedavno su za folklorno uprizorenje vještičjih aktivnosti nadahnule Senku Jurinu, folklornu koreografkinju i umjetničku voditeljicu Ansambla Zabok.

 

Budući da se u proteklome pandemijskom razdoblju folklorne skupine nisu redovito sastajale, tu su koreografiju u autentičnom ambijentu uvježbale četiri iskusnije plesačice Ansambla Zabok.

 

 

Tomislava Golubana pratite na:

www.goluban.com

www.facebook.com/TomislavGolubanBand

www.instagram.com/tomislavgoluban

www.youtube.com/user/TomislavGoluban

 

 

Novu pjesmu Tomislava Golubana slušajte na svim digitalnim servisima:

 

https://bfan.link/coper-hoper

Vezani sadržaji

  • Newsletter

  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »