Novosti

Ženska vokalna skupina KUD SALONA predstavlja svoj prvi studijski album „Sunce, misec, sjajne zvizde“!

Objavljeno:

Ženska vokalna skupina KUD SALONA predstavlja svoj prvi studijski album „Sunce, misec, sjajne zvizde“!

„Sunce, misec, sjajne zvizde“, prvi je album Ženske vokalne skupine (klape) „Salona“ i presjek desetogodišnjeg rada ovih zaljubljenica u hrvatsku tradicijsku glazbu.

Ženska vokalna skupina (klapa) „Salona“ utemeljena je 2009. godine u okrilju Kulturno umjetničkog društva „Salona“, Solin koje je od svojih početaka, uz plesnu i glazbeno-instrumentalnu praksu, njegovalo vokalni izričaj, kako kroz mješoviti zbor tako i kroz brojne muške, ženske i mješovite vokalne forme.

Skupina je sastavljena mahom od iskusnih pjevačica koje su potekle iz različitih vokalnih formacija. Nataloženo iskustvo, u simbiozi s ljubavlju prema vokalnoj tradiciji, primarno dalmatinskoj-pučkoj i klapskoj, ali i onoj ostalih hrvatskih krajeva, kreiralo je specifičan glazbeni ukus ovog vokalnog tijela i stvorilo njihov prepoznatljiv repertoar koji obuhvaća tradicijske napjeve profane i sakralne provenijencije, brojne klapske skladbe, ali i umjetnička vokalna djela te pokoju obradu popularnih estradno-festivalskih pjesama.

 Pjevačice «Salone» bilježe  brojne koncertne produkcije, nastupe na kulturnim i javnim događanjima, klapskim smotrama te na prestižnim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Na festivalu folklora u Poljskoj 2016. godine bila je laureat posebne nagrade za najbolju izvedbu s područja tradicijskog pjevanja. 

Naslovna pjesma „Sunce, misec, sjajne zvizde“ po kojoj je album dobio ime je izvorno solinska, a zabilježio ju je znameniti Blagoje Bersa davne 1902. godine. Ovo je prvi tonski zapis ove pjesme i zasluženo je u naslovnici kao svojevrsna solinska glazbena razglednica. Na albumu se još nalaze dalmatinske tradicijske pjesme.

Popis pjesama na albumu:

 

 1. Sunce, misec, sjajne zvizde
 2. Ne pitam ti biser, zlato
 3. Vehni, vehni, fijolica
 4. Divojčice mlada
 5. Mantinjada pul Ronjgi
 6. Bog nek' ti pozlati ruke
 7. Bilo vavek veselo
 8. Ne biž suzi
 9. Maistrale, moj prolitnji hlade
 10. Jurjevska iz Dubranca
 11. Umiri se, more
 12. U tvom tilu grij
 13. Gdje si sad, moj anđele
 14. U ovome mistu
 15. Čardak

Vezani sadržaji

 • Newsletter

 • Pratite nas

  Pratite nas na našim društvenim mrežama

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »