Novosti

Rajko Suhodolčan i Faringaši obradili ponajbolje narodne skladbe iz kajkavske regije i vrijednu kulturnu baštinu ujedinili na albumu „Da se ne pozabi“

Objavljeno:

Rajko Suhodolčan i Faringaši obradili ponajbolje narodne skladbe iz kajkavske regije i vrijednu kulturnu baštinu ujedinili na albumu „Da se ne pozabi“

„Da se ne pozabi“ naslov je novog albuma Rajka Suhodolčana u suradnji s cimbalaško violinskim sastavom Faringaši iz Ivanca.

Kako i sam naslov govori, to je kompilacija iz arhive odabranih narodnih i autorskih melodija, sastava koji su djelovali na području kajkavske regije u zadnjih nekoliko desetljeća i iznjedrili hit pjesme koje su postale popularne širom regije, a da se danas za mnoge od njih ne zna ni autor ni izvođač.

Da ne bi ta vrijedna amaterska kulturna baština otišla u zaborav, pobrinuli su se Rajko Suhodolčan i Faringaši s novim obradama tih legendarnih pjesama koje su, iako nanovo snimljene, ostale u tradicionalnom duhu ovoga kraja i u znakovitom naslovu – Da se ne pozabi.

Kompilacija sadrži petnaest odabranih skladbi iz bogate ostavštine znanih i neznanih autora i iako bi se moglo producirati daleko više iz te bogate glazbene riznice, ovo je, na neki način, tek početak oživljavanja jednog vremena i načina života, tradicije i običaja ovoga kraja.

Jedna od tih pjesama je i najavna s ovog albuma „Ljubavi, ljubavi“, koja se nekad izvodila i pod imenom  „Tu smo nekad sretni bili“  koju su izvodili Lepi dečki, a koju je napisao poznati zagorski kantautor Ivica Pepelko sedamdesetih godina.

Spot za pjesmu „Ljubavi, ljubavi“ pogledajte na sljedećem linku:

„Veliko FALA svim znanim i neznanim autorima koji su stvarali ovu prekrasnu glazbu kroz desetljeća, jer to je baština koju ne smijemo zaboraviti, a zato se ovaj nosač zvuka i zove – Da se ne pozabi. Ti domaći autori su zanimljivi i zbog toga što su zbog nerazumijevanja okoline naspram lokalnog dijalekta stvarali svoje tekstove i na štokavskom, valjda se bojeći, da ih neko ne bi razmel ili možda misleći da će putem standardnog hrvatskog jezika lakše prodrijeti van granica kajkavske regije i tako popularizirati domaću popevku. Bilo kak bilo, ovaj izbor legendarnih nezaboravnih melodija, samo je jedan mali dio iz pjesmarice mnogih domaćih sastava koji su djelovali prije pedesetak i više godina i koji tada nisu ni sanjali da će njihove popevke postati nezaobilazan repertoar na svadbama, proslavama i veselicama širom lijepe naše. Zahvaljujemo se i Varaždinskoj televiziji, Radiju Stubica, Krapinsko zagorskoj županiji, Drvodjelcu iz Ivanca, Velimiru Polančecu, Tomislavu Hrženjaku, Alanu Grđanu iz AG Laba Gornji Kneginec, Foto Geciju iz Ivanca i seoskom domaćinstvu Grešna pilnica iz Klenovnika na podršci i pomoći pri snimanju i izdavanju ovog nosača zvuka.“ rekao je Rajko Suhodolčan

 

RAJKO SUHODOLČAN I FARINGAŠI: DA SE NE POZABI


JUTRO RANO –  (Narodna) 3:07
RASTANAK S MAJKOM – (Narodna) 3:01
ČIJA JE ONO ZVIJEZDA – (Narodna) 3:15
JESENSKO LIŠĆE -  (Narodna) 4:20
OJ, MLADOSTI MOJA – (Narodna) 4:48
MALA ČIČI – (Silvestar Galić) 3:38
KADA DOĐE MJESEC MAJ – (Ivica Pepelko) 3:29
KRČMA STAROG ĐONIJA – (Narodna)  4:27
ZAGORSKI SAM BEĆAR PRAVI – (Narodna)  3:32
LJUBAVI, LJUBAVI –  (Ivica Pepelko) 3:25
IDI SVOJIM PUTEM –  (Janko Rožman) 4:13
TAM DOLJE PO POLJU – (Narodna) 3:19
VOLJELI SE DVOJE MLADIH – (Narodna/Janko Kukec) 2:34
CIGANKA MI GATALA NA TRAVI – (Narodna) 3:30
LABUD PLOVI –  (Narodna) 3:28

Novi albuma Rajka Suhodolčana slušajte na svim digitalnim servisima:

https://bfan.link/da-se-ne-pozabi-rajko

Vezani sadržaji

  • O nama

    MENART je izdavačka kuća osnovana 1997. godine i od tada se uspješno razvija u jednu od najznačajnijih diskografskih kompanija u regiji.

    Kontaktirajte nas O nama
  • Pratite nas

    Pratite nas na našim društvenim mrežama

  • Newsletter

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »